‘Had ik dit maar eerder gedaan!’ is een veel gemaakte opmerking na een Strategy One -sessie. Dat vraagt om de vraag: ‘Hoeveel eerder?’ Iedereen geeft op die vraag hetzelfde antwoord. Namelijk dat je de methode ‘Strategie met ballen’ als kind zou moeten leren. Keuzes maken is tenslotte iets wat je op elke leeftijd doet. Maar moeten die keuzes op jonge leeftijd strategisch zijn?
Je hoeft niet overal een strategie voor te hebben. Soms is een plan voldoende. En zelfs een plan is niet altijd nodig. Dan volstaat de actie. De operationele keuze. Jonge kinderen hebben nog weinig verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat geeft lekker veel ruimte voor een dag vol operationele keuzes. Dingen doen zonder al te veel bij na te denken. Het hoeft allemaal nog niet strategisch. En als puntje bij paaltje komt vinden ze toch wel een weg naar iets wat ze willen. Desnoods zetten ze midden in de speelgoedwinkel een keel op.
We zijn tegenwoordig veel te snel geen kind meer. Kinderen hebben vandaag de dag een overvolle agenda met dingen die ze moeten. Agenda’s vol met plannen. Kinderen horen geen agenda te hebben. Kinderen hoeven geen strategie op zak te hebben. Bij kinderen gaat het om maar drie dingen. Eten, slapen en spelen. Spelen is heel krachtig. Ook voor volwassenen overigens.
Met ‘Strategie met ballen – voor kinderen’ gaan we kinderen spelenderwijs kennis laten maken met de zeven ballen. Niet als methode maar als zeven karakters. We gaan de zeven ballen tot leven brengen. We gaan ze tot de verbeelding laten spreken. De zeven ballen krijgen een gezicht, een gedrag, een karakter, een persoonlijkheid. De bal OOIT is natuurlijk de dromer van het stel. Altijd met zijn hoofd in de wolken. Hij ziet alles als mogelijk. De bal LATER is de planner van het stel. Hij is altijd alles in detail aan het opschrijven. Hij maakt de hele dag lijstjes. Een perfectionist. De bal WIE is de meest sociale. Denkt altijd aan anderen. Enzovoort. Alle ballen krijgen hun eigen persoonlijkheid in lijn met de betekenis van die bal in de methode. Voor een groot deel zijn er overeenkomsten met de profielbeschrijvingen uit Strategisch Coachen. Want het ligt voor de hand dat je je kan identificeren met een van de ballen. En waarom zouden kinderen het leuk vinden om kennis te maken met de zeven ballen van de methode? Omdat die avonturen beleven.
Als we de zeven persoonlijkheden hebben vastgelegd gaan we de zeven ballen allerlei avonturen laten beleven. En niet enkel spannende avonturen. Ook educatief spannende avonturen. Avonturen met een lerend doel. Zoals ‘In de dierentuin’, ‘Met de trein’, ‘Bij de dokter’, enz. Natuurlijk lopen alle avonturen goed af. Omdat ze met z’n zevenen zijn en altijd samenwerken. Samen zijn ze sterk. Daar staat het touwtje uit de methode voor.
‘Strategie met ballen -voor kinderen’ wordt een geweldig nieuw product. Misschien maken we wel een stripboek. Of een tekenfilm. Of een spel (zoals het bordspel wat in de mak is!). Of alle drie. Het doel is kinderen kennis te laten maken met de betekenis van de zeven ballen. En daar dan vooral veel plezier aan beleven. Niets meer en niets minder. Voor dat moment. Als ze later gaan studeren, werken en ondernemen kunnen ze methode gebruiken om strategien te maken. De 7 ballen en het touwtje kennen ze dan al.
Zoals bij alle toepassingen werken we ook bij de ontwikkeling en inzet van ‘Strategie met ballen’ – voor kinderen binnen de groep partners samen.
Oosterhout
Maarten weet als geen ander jouw verhaal of boodschap te vertalen naar een pakkende illustratie. In 1997 begon Maarten als zelfstandig ondernemer onder de naam Maarten de Bruin Re …
Dessel
Mijn naam is Liesanne Boeren. Ik startte mijn “carrière” als leerkracht wiskunde in het secundair onderwijs. Al snel liep ik echter tegen mijn eigen grenzen aan. Steeds vaker kwam ik hel …