De basis voor het toepassen van Strategie met ballen voor deze doelgroep is een artikel over iemand die in de gevangenis zichzelf had leren fotograferen en, inmiddels uit de gevangenis, een wereldberoemd fotograaf is geworden. Op zijn levenspad had hij een foutje gemaakt en was daardoor op het slechte pad terechtgekomen. We willen geen mensen op het slechte pad en dus werd hij opgepakt en in de gevangenis gestopt. Niet voor de rest van zijn leven maar voor een jaartje of drie. In de gevangenis sloeg de verveling al snel toe. Je hebt daar niet echt een boeiende bestemming. De man wist de hand te leggen op een fotocamera en besloot daar eens wat mee te gaan doen. Hij had tijd genoeg en leerde dan ook snel. Hij maakte bijzondere foto’s over het leven in de gevangenis. Harde maar soms ook ontroerende beelden. Toen hij uiteindelijk de gevangenis mocht verlaten publiceerde hij zijn foto’s en was op slag wereldberoemd. Het waren niet alleen pakkende beelden, het was ook een pakkend verhaal.
Als iemand op het slechte pad terechtkomt en daar wordt opgepakt wordt er vooral veel aandacht besteed aan het voorkomen van herhaling. Zorgen dat iemand niet nog een keer op het slechte pad terechtkomt. Heel begrijpelijk. Onbegrijpelijk is dat er nauwelijks aandacht is voor het vinden van een goed pad. Met een schone lei beginnen is voor veel mensen een lege lei. En als je dan zonder bestemming terug in de vrije wereld komt is de kans groot dat je verdwaald en ergens toch weer op dat slechte pad terechtkomt. Je moet tenslotte ergens naar toe.
De fotograaf uit het voorbeeld heeft zelf een bestemming gekozen. Die reist nu de wereld over om zijn verhaal te vertellen en zijn foto’s te laten zien. Die heeft geen enkele reden om nog eens op het slechte pad terecht te komen.
We zijn als mens kwetsbaar. De sociale druk, geld, verleidingen en misleidingen, moeten presteren, er bij willen horen… er komt nogal wat op ons af. Daar moet je maar tegen bestand zijn. Een foute keuze is snel gemaakt en dan kan je zomaar ineens op een verkeerde route terechtkomen.
Gesprekken met directeuren en personeel van gevangenissen, criminologen, reclasseringsambtenaren en psychologen bevestigen het vermoeden. De aandacht gaat naar ‘het slechte pad voorkomen’ en niet naar ‘het goede pad creeren.’ Een goed pad creeren is de beste weg om het slechte pad te voorkomen.
De toepassing van de methode voor (ex)gedetineerden staat nog in de kinderschoenen. Er moet goed onderzocht worden in welke gevallen het werkt. Maar het is meer dan de moeite waard om deze toepassing verder te ontwikkelen. Iets doen… voor een ander… waar een ander wat aan heeft telt ook voor iemand die een keer iets verkeerd gedaan heeft.
‘Strategie met ballen – voor (ex)gedetineerden’ heeft als doel om (ex) gedetineerden te helpen met keuzes maken voor hun levenspad. Een goed levenspad.
Hank, The Netherlands
Theo Thomas is een ‘oorspronkelijke denker’ die geen televisie kijkt en altijd iets aan het ondernemen is. Die met het gedachtegoed van zijn strategie-methode – “Iets doen… voor een …